The Oliver Project - eQ Homes

 

Entrance with Vaulted ceiling and millwork
Furnished living Room with white brick fireplace
overview of open concept home looking into two toned dark green kitchen.

 Living room with grey sectional with overview of dining room and kitchen

Two toned green and wood kitchen with gold accents Home office with play area

Powder room with white shiplap  Master bedroom with canopy be and grasscloth wallpaper\

bathroom with wooden vanity and black marble tile

Nursery with deep jewel tones and bee wallpapergirls room with pastels, rattan bed and textured rugGuest bedroom with neutral colour palette and millworkBoys bedroom with stripped wallpaper and wood accentsPlay area under the basement stairs for kidsBasement tv area with grey sectional

 Front door looking into entrance of home

Front entrance with vaulted ceiling, checkered tile floor and millwork

Mudroom with checkered floor tile and shiplap

Dark Green kitchen with wood island and gold accents

Two toned Deep green kitchen

Living room with vaulted ceilings and fireplace

Dining room with large industrial style table and statement chandelier

Entryway Console table- west of main shoppe
master bedroom with dark seagrass wallpaper
Dark and moody master bedroom

grey bathroom vanity with subway tile backsplash and round mirror

teal bathroom vanity with tiled bathtub and gold accents

Features: Kitchen, Dining Room, Living Room, Office, Bedrooms, Basement )

Click here to shop ALL the furniture & accessories seen in The Oliver. 

The Oliver Project was designed in collaboration with eQ Homes and West of Main Shoppe, our furniture store located in Ottawa.

 We were involved in the process from start to end, from architectural drawings and material selections, to site walk-throughs and furniture install! We absolutely love the end result, and tip our hats off to all the collaborators involved in producing this dreamy home.

Entrance

The double height entrance is bright and spacious and deserved lots of attention! We designed full-wall wainscotting on the stairwell wall, and on the wall surrounding the entry door. This wainscotting continues all the way down the stairwell to the basement. For the floor, we had the idea of a checkered tile installation but found that the typical black and white palette would be too contrasting and distracting. So, we selected a creamy white tile and soft grey tile instead, and are so happy with our decision. This creates a soft and neutral visual detail, which is just what we wanted! Lastly, we needed something extra special to hang from the high ceiling. The Moravian Pendant is a classic silhouette and installed in a cluster of three, it paired wonderfully with the wall and the floor.

Shop Olive Tree, Hillside Journey, Bronson Stool

Living Room

The living room, open to the kitchen and dining room, is delineated by the vaulted ceiling. We created the beams and decided to keep them white instead of wood, to keep the space feeling airy and tall. We dropped the 60” Valencia Chandelier which is a classic wagon wheel fixture with exposed bulbs. The fireplace, aligned with the peak of the ceiling, anchors the space. Because of its size, the fireplace already drew your attention so we decided to keep the covering white and textural, by using a brick finish. We designed asymmetrical millwork around it, creating practical shelving on one side, and additional seating with a bench on the other. The large windows are softened with some flowy, grey linen drapes - the perfect finishing touch!

Shop Split II, Izmer Rug, Terrace Console Table, Tavani Occasional Chair

Kitchen

We are generally humble people...but when it comes to this kitchen, all we can think of is...”Darn, we did good!” Our goal was to create a boutique-style kitchen that blended traditional and modern together. We started by selecting a deep green cabinet colour (“Essex Green” by Benjamin Moore) and everything fell into place from there! This home has a walk-in pantry, so we could afford to lose the uppers on the stove wall. This allowed us to create a feature wall by including a 60” hood, mixing white subway tile and marble backsplashes, and add some decorative wall sconces for a touch of glam. To balance out the airy stove wall, we needed something voluminous on the adjacent wall. We panelled the refrigerator for a seamless look, and went with floor to ceiling cabinets. To break off the deep cabinet colour, we designed some thin, black metal glass doors for one of the cabinets and used the light wood finish found on the island and hood fan on the interior to create a contrast. We cannot end this paragraph without talking about the pendants! The Morris Lantern in the medium size, ties the space together and its geometric silhouette perfectly blends the traditional and modern details featured in the kitchen.

Shop Right Angle Double Sconce, Sanfran Stool, Garda Rug

Bedroom

The bedroom is super spacious, with a large window and a vaulted ceiling. The first thing we decided was to clad the ceiling with shiplap, to add some visual texture and we knew from the start that this room needed a four poster bed to give it the grandeur that it deserves. We wanted the room to be light, yet warm and cozy, so we added the indigo grass cloth wallpaper and found a huge, plush rug that covers the majority of the floor. We chose the Lolita Chandelier to hang centred in the room. This chandelier has a classic silhouette, but the fact that it is covered with tiny woven coco beads makes it so uniquely textural. We have to say that one of our favourite parts of this bedroom is the fact that it has its very own lounge area, creating the perfect suite to relax and get away from busy life.

Shop Fluted Spire Table Lamp, Hamburg Nightstands

Wall Paint Colours

Throughout: “Steam” AF-15, Benjamin Moore Trim, Baseboard and Ceiling Colour: “Chantilly Lace” OC-65, Benjamin Moore Kitchen Cabinet and Office Desk Colour: “Essex Green” HC-188, Benjamin Moore